Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Borgtocht. Verzameld dichtwerk (Beeldwerk & Woordwerk) - Renaat Ramon

Renaat Ramon is dichter, essayist en beeld kunstenaar in de geest van het constructivisme.

In elk genre legt hij een grote discipline aan de dag, gebaseerd op de paradox dat minder meer is dan veel en resulteert in een niet omvangrijk vormvast oeuvre.

Zijn dichtwerk, een 15-tal boekpublicaties, is nu in twee boekdelen verenigd, enerzijds zijn woordpoëzie, Woordwerk, anderzijds zijn iconische (concrete en visuele) poëzie, Beeldwerk, telkens zo’n 200 gedichten.

Scepsis en ironie kenmerken zowel zijn woordgedichten als zijn iconische poëzie, een genre waarin hij internationale waardering geniet.

Poëzie van een geëngageerde waarnemer; beeldrijke, gelaagde gedichten met veel onderhuidse eruditie en vaak een parapoëtisch aspect.

Klein dood konijn - Astrid Alben

Tijdens de lockdown werkten dichter Astrid Alben en vormgever Zigmunds Lapsa nauw samen aan Klein dood konijn, een hartverscheurend en sprookjesachtig gedicht over een konijn dat de dichter tijdens een wandeling in een berm zag liggen. Ogenschijnlijk een gedicht over sterven en de dood, het lijkje is tevens het beginpunt voor een zoektocht naar levensvreugde. Lapsa staat bekend om zijn handgemaakte ontwerpen en voor dit boek maakte hij een reeks inventieve, abstracte stansen die om en door de tekst heen passen. Dit schept een onontkoombaar spel tussen tekst en beeld. Klein dood konijn is bedoeld voor poëzielezers, waaronder jonge lezers, maar ook lezers gefascineerd door het twee-spel tussen beeld en woord.

Een asgrauwe dageraad

Een asgrauwe dageraad, dichtwerk van Wang Jiaxin en vertaald door Silvia Marijnissen, ligt vanaf nu bij Poëziecentrum in de winkel. De vrije verzen van Wang Jiaxin zijn bedrieglijk eenvoudig en kristalhelder maar hebben een hele reikwijdte aan betekenissen. In een eigen, rustige stijl ontvouwt hij zijn visie op de verhouding van het individu tot de samenleving, de geschiedenis, het lot, de mensheid. 

 

poeziesterren_frontcover.jpg

Melvin (Wout Schildermans)

Ik wil de slak zijn die haar huis draagt - Poëziesterren

Poëzie is taal die feestviert! Poëzie is plezier! Om jongeren daarvan te overtuigen riepen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de Poëziesterren in het leven, een project waarbij leerlingen op een ongedwongen manier in aanraking komen met de allernieuwste poëzie en een prijs uitreiken voor het gedicht dat hen het sterkste aanspreekt.

 

Onster Target - Annemarie Estor

Opgejaagd door iets monsterlijks vlucht de mens het landschap in. Maar net als hij wordt dat landschap bedreigd. Of is hij zelf het monster? Annemarie Estor tekende en schreef een protestlied, een aanklacht, in de vorm van 21 gedichten en 22 kleurenillustraties.

 

365 MoMeNTen - scheurkalender 2022

Met wereldberoemde en nostalgische citaten, tijdloze gedichten en verzen zoals van P.C. Hooft of Hendrik Van Veldeke en Guido Gezelle. Maar ook auteurs Erik Vlaminck en Jeroen Olyslaegers, acteurs Dimitri Leue en Dahlia Pessemiers, columniste Dalilla Hermans, muzikant Pieter Embrechts en socioloog Ignace Glorieux en vele anderen kropen in de pen vanuit de vraag wat tijd voor hen betekent. 

En daarenboven blond

En daarenboven blond is een poëtische suite, vanuit een innerlijke noodzaak geschreven in een karige, minimalistische taal – de enige stijl die past bij het onderwerp. Vlijmscherpe dissectie van de manipulatieve omgang met een vaak tot object gereduceerde vrouw enerzijds en anderzijds kritiek op haar hypocriete verering als maagd of schoonheidsideaal, wat vaak neerkomt op een gecamoufleerde vorm van respectloosheid en minachting. Protest ook tegen de problematische voorstelling van de vrouw, waartoe die houding leidt. De koele, afstandelijke en niet zelden ironische toon komt rechtstreeks, als een klap bij de lezer binnen. Een indringend boek, dat perfect aansluit bij de tijdsgeest.

 

Poesia Divina. Het Kempens Psalmenboek

Musica Divina  is het najaarsfestival van Festival van Vlaanderen Kempen. Anno 2021 vindt het plaats in abdijen, kerken en begijnhoven van Geel, Herentals, Turnhout, Hoogstraten, Heist-op-den-Berg, Lier, Postel, Averbode en Tongerlo. Het festival is een uitgesproken Kempens verhaal. Een verhaal vol hemelse muziek. Van 2017 tot 2020 werd aan Musica Divina een poëzieluik gekoppeld: Poesia Divina. Elke festivaleditie werd aan negen dichters gevraagd een psalm te dichten uitgaande van het festivalmotto. Geen eenvoudige opdracht, want wat is een psalm – een gezongen gebed – anno het begin van de 21e eeuw?

 

soeursloveling_cover_sans.jpg

Cover van het boek Les soeurs Loveling/ De zussen Loveling van Poëziecentrum en Midis de la Poésie
Rosalie en Virginie Loveling

Les soeurs Loveling / De zussen Loveling

In 2019 startten Midis de la Poésie samen met schrijver Tom Lanoye en Poëziecentrum het initiatief om een aantal klassieke Vlaamse dichters in het Frans te vertalen. Korte tijd later zag Een zwemmer is een ruiter het daglicht, een keuze van een dertigtal gedichten van Paul Snoek.

Voor het volgende deel ging onze keuze uit naar de verzen van Rosalie en Virginie Loveling. Daarmee wilden we niet alleen het oeuvre van vrouwelijke dichters meer zichtbaarheid geven, maar tegelijkertijd hun werk in het Nederlandstalige en Franstalige erfgoed verankeren. Pierre Geron, Danielle Losman en Katelijne De Vuyst verzorgden de Franse vertaling.

 

Ik ben geen zee. Maar mijn hart is vol meeuwen - Hosheng Ossi, vert. Lore Baeten

‘Alle steden zijn dichters, maar Oostende is de meester van de Noordzeesteden’, zegt Hosheng Ossi, de Dichter met Koerdisch-Syrische roots die al jaren in de badstad woont. Daarom wijdde hij er een hele dichtbundel aan. De gedichten zijn doorspekt met meditatie, depressie, verdriet, teleurstelling, herinneringen, eros en liefde. Elk gedicht is een onherhaalbare situatie en weerspiegelt de tegenstrijdigheden van de mens: verdriet en vreugde, lafheid en moed, wanhoop en hoop, oprechtheid en verraad, waarachtigheid en leugen, vertrouwen en aarzeling, twijfel en zekerheid, geloof en atheïsme, melancholie en optimisme.